Περί ημών

Αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το έτος 1936 πρωτοστατούντος του τότε αξιωματικού και μετέπειτα Στρατηγού – Αρχηγού της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού Δημητρίου Κυρ. Παναγόπουλου.

Μέλη της Αδελφότητας είναι οι καταγόμενοι από τα Φίλια Καλαβρύτων, άνδρες και γυναίκες, καθώς και οι σύζυγοι αυτών αντιστοίχως, που διαμένουν στην Αθήνα και τον Πειραιά  και στην Αττική εν γένει.

Στόχος της Αδελφότητας είναι η ηθική  και πνευματική ανέλιξη των μελών της, η διατήρηση των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεων των και η συμβολή στην εκτέλεση έργων στο χωριό Φίλια προς καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων του.

Το χωριό Φίλια της επαρχίας Καλαβρύτων του νομού Αχαΐας, αποτελεί σήμερα κοινοτικό διαμέρισμα του δήμου Λευκασίου και σε αυτό υπάγονται η Ιερά μονή Αγίου Αθανασίου και οι οικισμοί: Άγιοι Θεόδωροι, Άνω και κάτω Καλύβια, Ζευγολατιό, Βίλα, Κυνηγάρι, Χάνια και Κουβέλιζα. Διαθέτει πενταμελές τοπικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του συμμετέχει ως τακτικό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προ της εφαρμογής του Νόμου  «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» αποτελούσε την κοινότητα Φιλίων και ήταν πέμπτο στη σειρά από απόψεως πληθυσμού στην επαρχία Καλαβρύτων . Διέθετε τριθέσιο Δημοτικό σχολείο , σταθμό  Χωροφυλακής και ήταν έδρα μεταβατικού Ειρηνοδικείου.

Το χωριό Φίλια είναι κτισμένο στη βόρεια πλαγιά του Προφήτη Ηλία και πάνω στο λόφο Μουζακεϊκα που βρίσκεται ανάμεσα στον Προφήτη Ηλία και του Λύκου το ίσιωμα , σε υψόμετρο 900 μέτρα. Διακρίνεται για το ξηρό και υγιεινό κλίμα του και τον ανοικτό του ορίζοντα.

Το κέντρο του χωριού στολίζει ο περικαλής Ιερός Ναός , αφιερωμένος  στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Βλάσιο και στον Άγιο Αθανάσιο. Οι πλακοστρωμένες πλατείες και τα περιποιημένα σπίτια δημιουργούν ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση. Μπαίνοντας  κανείς στο χωριό από την ανατολική του είσοδο, θα συναντήσει δεξιά  του, το Γεωργάκειο Ξενοδοχείο, δωρεά του αείμνηστου Θεόδωρου Γεωργάκου, ευεργέτη του χωριού μας και αριστερά το διδακτήριο του  Δημοτικού Σχολείου που σήμερα έχει περιέλθει στο Δήμο Λευκασίου, ενώ μία αίθουσα έχει παραχωρηθεί στη Αδελφότητα, από την κοινότητα Φιλίων, πριν την εφαρμογή του νόμου «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»

Αφήστε μια απάντηση